Laddar Föreställningar

« Alla föreställningar

  • Detta föreställning har redan ägt rum.

Sitaraha – Stjärnorna

12 mars 2016 kl 19:00

120 kr

föreställning-navigering

"Sitaraha – Stjärnorna" med Monirah Hashemi

Teater DOS mfl

Gripande och vacker föreställning om tre kvinnoöden från Afghanistan! Med hjälp av teater, sång och dans berättar skådespelaren Monirah Hashemi om tre afghanska kvinnors levnadsöden från olika tidsepoker, fram till i dag.

Vi får möta Halima, som ska stenas för att ha blivit våldtagen av sin styvson, Gul Belgum som har förlorat sin familj i kriget 1892 och Sara som lever i 1980- talets brutala inbördeskrig.

Pjäsen är skriven av Monirah Hashemi som spelar pjäsens alla roller. Med små medel som en färgglad sjal, böcker, papper och en gyllene skål förflyttas vi enkelt mellan tid och rum. Genom dessa tre kvinnoöden berättas ett vackert sammanvävt vittnesmål. Varvat med skratt och glädje får vi ta del av kvinnohistoria i Afghanistan.
Vi får också en inblick i den kvinnokamp som förs idag i det afghanska samhället.

– Kvinnorna i Sitaraha skulle kunna leva var som helst i världen. Kvinnor överallt är sammanlänkade. Om någon lider någonstans bör vi känna ett ansvar, säger Monirah Hashemi.

Hon föddes i Iran och flyttade till Herat i Afghanistan 2004. Med teatern som verktyg har hon i sitt arbete mött kvinnogrupper runt om i Afghanistan och lyft frågor om kamp och identitet. Hennes pjäser har spelats ibland annat Kabul, New Delhi, Hamburg och Sverige.

Sitaraha – Stjärnorna spelade 2015 på WPIC, Women Playwright International, i Kapstaden. Nu på turné i Sverige med hjälp av Riksteatern!

Föreställningen spelas på svenska med sånger på dari.
Se trailer på www.riksteatern.se >>

Köp biljett på Grand online!Biljett: Bokvaruhuset och online på Grand
Biljettkassan öppnar 1 timme innan föreställningen börjar.

Längd: 1 tim
Av och med: Monirah Hashemi
Regi: Leif Persson
Scenografi och ljus: Per Thorén
Rörelse: Susanne Berggren
Musik: Mattias Perrez och Leif Nahnfeldt
Grafik: Mustafa Hashimi
Översättning: Banafshe Hejazi
Produktion: Teater DOS, Simorgh Film från Afghanistan och Riksteatern Värmland. I samarbete med och studieförbunden Bilda och NBV. Med stöd av Karlstad kommun och Region Värmland.

Detaljer

Datum:
12 mars 2016
Tid:
19:00
Kostnad:
120 kr
Föreställningstyp:

Plats

Teaterbiografen Grand
Storgatan 13
Simrishamn, 27231 Sverige
Visa Plats-webbplats

Kommentarer inaktiverade.