Livesändning: Eddan

fre 6 dec  kl 19:00 - 22:45
Folkhemmet i Östra Hoby
Hoby Kyrkplan, Borrby, 27636

Bokningar

Västanå Teater

OBS! Sändningen den 30 nov blev inställd i sista minuten pga att hårddiskens färd söderut fastnade i Alvesta där tåget stod still under denna eftermiddag. Vi beklagar detta men välkomnar er istället till nästa fredag den 6 december.

Livesändningen (i efterhand) av Västanå Teaters färgsprakande uppsättning i sin värmländska Berättarladan kan du se på Folkhemmet i Östra Hoby! Dörrar, kassa och soppkök öppnar klockan 18.00 (150 kr inklusive soppa).
Föreställningen är 2 timmar 45 minuter inklusive paus.

Eddan är ett poetiskt verk där musiken och dansen är en stor del av berättandet. Humorn och visheten går hand i hand i dessa mytologiska sagor om människor, gudar, jättar och dvärgar.
Den kände norske dramatikern Jon Fosse har gjort en egen version av Den poetiska Eddan. Den är ett spännande, poetisk och sällsamt verk, som skapat för Västanå Teaters spelstil, där musiken och dansen är en integrerad del av berättandet. Fosses Edda hade urpremiär på Norske Teatret 2017 och spelades under sommaren 2019 i Västanås Berättarlada.

Samarrangemang mellan Simrishamns Riksteaterförening och Kulturföreningen Viljan.

Eddan

Eddan bygger på en samling nordiska kväden och verser, som huvudsakligen anses vara tillkomna i Norge och på Island under åren 800-1000. Det är mytologiska berättelser burna av ett fantastiskt språk, äventyr med gudar, jättar, dvärgar och andra varelser. Det är mustiga sagor om skapelse och undergång, där humorn och visheten går hand i hand.
Eddadikterna var ursprungligen muntligt framförda innan de började skrivas ner. En del forskare ser i dag kvädena som den första dramatiken från vår del av världen. Många av texterna är som små teaterstycken, uppbyggda med dialoger och monologer.

Läs mer på www.vastanateater.se>>

Presscitat:

”Leif Stinnerbom har skapat ett dynamiskt allkonstverk som exploderar framför åskådarna… Västanå teater återgår till en förut mycket använd spelstil som består av en egen, utvecklad blandning av folkmusik, dans och Pekingopera. Tolkningen är en malström av energisk, njutbar musik och djärva danssteg.”
– Lars Ring, Svenska Dagbladet

”Jimmy Meurlings koreografi spelar på hela registret. Allt från vildsint koreografisk dans till blodigt slagsmål, till den mest förtärande smärtan hos den första kärleken. Och där, just där, är det så bra att man nätt och jämt törs andas.”
– Yvonne Ihmels, Kulturnytt P1 Sveriges Radio

”Hela Eddan är ett rafflande skådespel för ögat.”
– Lis Hellström Sveningson, Göteborgs-Posten

”Musiken är än en gång, Magnus Stinnerboms gungande, dansande världsmusik-rock, fenomenalt framförd av fem musiker under Sophia Stinnerboms ledning.”
– Margareta Sörenson, Expressen

”Eddan dansas fram i Berättarladan med både humor och spänning… Sällan har Västanå teater visat så vackra dräkter och imponerande scenografi som nu.”
– Mats Dahlberg, Nya Wermlands-tidningen

Karta Otillgänglig

Boka biljett

Internetbokningen är nu stängd för detta evenemang. Ej avhämtade biljetter säljes i biljettkassan 20 minuter före föreställningen börjar (öppnar 1 timme före, endast Swish).