Laddar Events

« All Events

  • Detta event har redan ägt rum.

Nina – a story about me and Nina Simone

8 december 2016 kl 19:0020:20

160 kr

Det här är en föreställning om Nina Simone. Och om Josette Bushell-Mingo.

Genom att spegla sitt liv och artisteri i Ninas levnadsöde och musik skapar Josette en dubbelexponering som vibrerar genom årtiondena. Tillsammans med Josette på scenen är tre musiker och genom text, musik och sång tar vi del av två kvinnors hopp, drömmar, sorg och framgång.

Idag är Nina Simones musik klassisk och Nina är en ikon och en rik tröst för många. Men under hennes livstid gick hennes karriär brant nedåt när hon tog politisk ställning för medborgarrättsrörelsen och Black Power i 60-talets USA. Hur fattade artisten Nina sina beslut, vad kostade de, hur vågade hon? Vad har förändrats sedan dess? Vi rör oss från 1964 – då hoppet var starkt och amerikanska medborgarrättsrörelsen stod på sin topp – till en nutid där svartas utanförskap är större än någonsin även i Sverige. Vad ärvde Josette av Nina, och hur kan hon använda det idag?

Föreställningen ges på engelska och är ett samarbete mellan Riksteatern och Unity Theatre i Storbritannien.

Köp biljett via Grands internetshop!

Biljetter

Förköp på Bokvaruhuset, Storgatan 34, Simrishamn.
Eller online via Grand >>

Pressröster

“Och det är bara att gratulera alla de orter som har köpt den. För det här är akut teater om att bokstavligen vara en röst för dem som inte har en. Och vilken röst sen.”
Svenska Dagbladet >>

“Quite simply, outstanding theatre ★★★★★”
Purple Revolver >>

“A thrilling, sometimes spine-tingling experience… catch it while you can.”
British Theatre Guide >>

Intervju med Josette Bushell-Mingo i SVTs Go’kväll (2:34 in i programmet)

Läs mer bla fler recensioner på Riksteatern >>

Produktionsfakta

1 tim 20 min
Upphovsperson: Dritero Kasapi
Medverkande: Josette Bushell-Mingo
+ kapellmästare Shapor Bastansiar och musikerna Marque Gilmore, Shaney Forbes och Jair-Rohm Parker Wells.

Trailer

Personerna bakom föreställningen

Josette Bushell–Mingo

Josette Bushell–Mingo är regissör, sångerska och skådespelare. Hon har bl a arbetat för The Royal Shakespeare Company och nominerats till Laurence Olivier-priset för rollen som Rafiki i musikaluppsättningen av Lejonkungen. 2007 tilldelades hon Brittiska imperieorden OBE: Most Excellent Order of the British Empire – for Services to the Arts. Josette Bushell-Mingo är konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater och år 2012 tilldelades hon Stockholm stads kulturpris där hon fick hederspriset i kategorin scenkonstnär. Året efter, 2013 Sveriges Dövas Riksförbunds utmärkelse. Josette var senast aktuell på Riksteatern som regissör för En druva i solen av Lorraine Hansberry, en uppsättning som hyllas i svensk och internationell press.

Dritëro Kasapi

utbildades vid The Faculty of Dramatic Arts i Skopje där han bildade Children´s Theatre Centre. Under åren 2005 till 2008 var han konstnärlig ledare för Gottsunda Teater utanför Uppsala. Han har regisserat många framgångsrika uppsättningar, exempelvis De onda (2008) på Göteborgs stadsteater, Enron (2010) på Örebro länsteater, Martyrer (2013) på Stockholms stadsteater, Folkets fiende (2015) i Malmö och senast rosade Lampedusa på Stockholm Stadsteater.

 

Details

Date:
8 december 2016
Tid:
19:00 –20:20
Cost:
160 kr
Event Kategori:

Plats

Teaterbiografen Grand
Storgatan 13
Simrishamn, 27231 Sverige
View Plats Website