Hur ska det gå?

lör 3 dec kl 15:00 – 16:30 –

Möt den mästerliga berättaren Maria!

Föreställningen består av olika berättelser, nya och gamla, komiska och vemodiga, sanna och påhittade. Somliga lockar till skratt, andra berör på djupet och även andra berättas helt enkelt för att de är goda historier. Där finns en modern fabel om en liten hares kamp mot ett lejon som är inspirerad av #metoo, ett kåseri över vad som bestämmer våra öden och en mustig – och nästan sann – berättelse om en elak styvmor i Ödeshög.

Läs mer

SNÖ

sön 13 nov kl 14:00 –

Med dans och dockor gestaltas livet i den samiska fjällvärlden

Snön knarrar & gnisslar. Isen spricker. Snö som ligger på marken, flygig snö, klibbig snö, hård snö, blöt snö, isig snö mm. En renkalv har kommit bort från sin hjord. Rädd och vilse möter den några av alla de djur som håller till i fjällvärlden. Men renkalven möter ändå allt med stor nyfikenhet, fram tills björnen kommer…

Läs mer

Zero-Zero | Once a Whisper

sön 6 nov kl 19:00 –

Två nya verk av två framgångsrika nordiska koreografer

Skånes Dansteater!
I Once a Whisper formar Helena Franzén en flock, ett starkt kollektiv, en enda organism. Kroppar i rörelse får nästan försvinna, bli ett med mörkgrön mossa och dimma.
I Zero-Zero tittar Johanna Nuutinen på hur små fragment av kunskap får bygga hela vår världsbild. Hur vi fylls av längtan efter något som hela tiden faller oss ur händerna.

Kvällen är ett samarrangemang mellan Riksteaterföreningarna i Simrishamn, Ystad och Tomelilla.

Läs mer

Minnet

lör 22 okt kl 14:00 –

Jonglering i världsklass blandat med humor, magi och musik

En show av humor, magi och musik som med olika tricks och nummer visar vad vårt minne är kapabelt till. Vi får se prov på hur memorering går till och testa vad vårt eget minne klarar av att göra – vilket är mycket mer än vi tror!
Peter Åberg är cirkusartist med jonglering och akrobatik som inriktning. I över 12 år har han turnerat över hela världen. Peter har svenskt rekord i att memorera och lösa Rubiks kub med ögonbindel.

Läs mer

Samtal: Kulturscen i Simrishamn

tor 13 okt kl 18:00 –

Den tomma spelplatsen – samtal om en kulturscen och konsthall i Simrishamn

Torsdag den 13 oktober kl. 17 i Valfisken, Simrishamn, startar ett panelsamtal med:

Emilie Larsson (Riksteaterns Distriktsansvariga för Södra Sverige), Gunnar Jansson (Pro Musica), Jenny Kornmacher (kulturella och kreativa näringar. Region Skåne), Martin Martinsson (kulturhusutvecklare f.d. vd i Musik i Syd), Representant från besöksnäringen.
Moderator: Susan Bolgar, kulturstrateg

Särskilt inbjudna att delta i debatten är kulturorganisationerna i kommunen, kulturutövare och besöksnäringen men även förstås den nyfikna allmänheten.
Debatten vill fokusera på kulturnäringen och besöksnäringen.

Läs mer

Närheten

sön 2 okt kl 17:00 –

En närmare dansföreställning med vibrerande livemusik

En föreställning alldeles nära intill, då dansarna och musikern rör sig för, med, emellan och runt om. Med gemensamma krafter byggs ett socialt sammanhang vi inte visste fanns. Vi möts bortom orden med vibrerande livemusik och en engagerande koreografi som utformas genom platsen och dem som är där.
Föreställningen undersöker närhet, vårt behov av den, och vad bristen på den kan göra med oss.

Läs mer

Var är mitt hem?

tis 20 sep kl 19:00 –

En sann historia om lycka, krig, flykt och hopp

I den gripande monologen berättar skådespelaren Danjin Malinovic om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut. Med egna ord och bilder, och med varm humor tar han med oss på sin flykt som går via ett korrupt Moskva till Sverige där det visar sig att allt inte blir som han har tänkt sig.

Läs mer

Nasse hittar en stol

sön 18 sep kl 14:00 –

Lekfullt och nyfiket ovetande – om att inte veta och att vilja veta

Sven Nordquists klassiska berättelse. Nasse träffar på ett för honom helt okänt
föremål, som han försöker förstå. Många av dom han träffar skrattar åt honom
eller tycker att han är dum eller konstig. Men som Nasse säger: ”Jag är inte
dum, det är bara det att jag aldrig har sett en stol förr”.

Läs mer

Kulturkalas: Den modiga lilla skräddaren

fre 5 aug kl 11:00 –

Banditsagor. 30 minuter, från 3 år.
Med sin bästa vän i bröstfickan gör skräddaren allt han kan för att rädda sina barn som sitter fångna hos Clownkungen. En centraleuropeisk folksaga gestaltad med Clownteknik och i Commedia dell’arte- stil.

Kulturkalaset med Röris i Brunnsparken, Simrishamn. Varje fredag 1 juli-5 augusti 11.00-12.30 är det sommarlovsaktiviteter. Fri entré

Läs mer

Kulturkalas: När Harry mötte Iggy

fre 22 jul kl 11:00 –

Teater 23. 45 minuter, 5 – 9 år.
Haren Harry och igelkotten Iggy är två bästisar som håller ihop i vått och torrt. En dag börjar Iggy att smussla med något i buskarna och Harry blir alltmer nyfiken på vad det är som är så hemligt.

Kulturkalaset med Röris i Brunnsparken, Simrishamn. Varje fredag 1 juli-5 augusti 11.00-12.30 är det sommarlovsaktiviteter. Fri entré

Läs mer