Årsmöte med teater

sön 19 mar kl 14:00 –

Välkomna till årsmötet den 19 mars kl 14 i Valfisken!

Ta chansen att träffa andra teaterintresserade och se vilka som gör allt de kan för att ta spännande och lustfyllda föreställningar med hög kvalitet till Simrishamn. Du får veta vad som är på gång och kanske du har bra tankar och idéer vad riksteaterföreningen kan göra för Simrishamnsborna.

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar bjuder vi på extra go´fika och Boel Marie Larsson har gjort en specialare till oss (ca 40 min) apropå vårt jubileum: ”Jubileum 2023!”.

Läs mer

Polarörnen

Polarbjörnen med Teateri

sön 5 mar kl 14:00 – 14:45 – En äventyrshistoria om vänskap, fantasi och mod. Stina är 8 år. Hon har inga kompisar. Åtminstone verkar det inte så för andra. Stinas bästisar är nämligen en pingvin i plast och en tomte i plysch. Hennes familj har flyttat till en ny stad. Stina är orolig över att inte passa in. Hon är orolig att […]

Läs mer

Didi & Gogo – väntar på bussen

sön 5 feb kl 14:00 – 14:40 – Spralligt filosofiskt om meningen med väntan. Didi och Gogo är vänner. De sitter på en bänk och väntar på bussen. Men bussen kommer inte. Det händer saker under tiden. En hund kommer gående. Det börjar regna. De blir ovänner. De blir vänner igen. Ett träd slår ut. Bänken blir en dansscen. Leken gör väntan till […]

Läs mer

Jösses Gösta

lör 4 feb kl 16:00 – 17:20 – Om mannen som skrev sin egen historia. Tre sanningssökande skalder utforskar och ifrågasätter historien så som vi känner till den. Med stort skägg kommer stort ansvar, och det största av de alla kan ha tillhört Gösta Eriksson, eller som fler kanske känner honom: Gustav Vasa, kungen som skrev sin egen historia, på riktigt! Vansinnesfärd eller […]

Läs mer

Hur ska det gå?

lör 3 dec kl 15:00 – 16:30 –

Möt den mästerliga berättaren Maria!

Föreställningen består av olika berättelser, nya och gamla, komiska och vemodiga, sanna och påhittade. Somliga lockar till skratt, andra berör på djupet och även andra berättas helt enkelt för att de är goda historier. Där finns en modern fabel om en liten hares kamp mot ett lejon som är inspirerad av #metoo, ett kåseri över vad som bestämmer våra öden och en mustig – och nästan sann – berättelse om en elak styvmor i Ödeshög.

Läs mer

SNÖ

sön 13 nov kl 14:00 –

Med dans och dockor gestaltas livet i den samiska fjällvärlden

Snön knarrar & gnisslar. Isen spricker. Snö som ligger på marken, flygig snö, klibbig snö, hård snö, blöt snö, isig snö mm. En renkalv har kommit bort från sin hjord. Rädd och vilse möter den några av alla de djur som håller till i fjällvärlden. Men renkalven möter ändå allt med stor nyfikenhet, fram tills björnen kommer…

Läs mer

Zero-Zero | Once a Whisper

sön 6 nov kl 19:00 –

Två nya verk av två framgångsrika nordiska koreografer

Skånes Dansteater!
I Once a Whisper formar Helena Franzén en flock, ett starkt kollektiv, en enda organism. Kroppar i rörelse får nästan försvinna, bli ett med mörkgrön mossa och dimma.
I Zero-Zero tittar Johanna Nuutinen på hur små fragment av kunskap får bygga hela vår världsbild. Hur vi fylls av längtan efter något som hela tiden faller oss ur händerna.

Kvällen är ett samarrangemang mellan Riksteaterföreningarna i Simrishamn, Ystad och Tomelilla.

Läs mer

Minnet

lör 22 okt kl 14:00 –

Jonglering i världsklass blandat med humor, magi och musik

En show av humor, magi och musik som med olika tricks och nummer visar vad vårt minne är kapabelt till. Vi får se prov på hur memorering går till och testa vad vårt eget minne klarar av att göra – vilket är mycket mer än vi tror!
Peter Åberg är cirkusartist med jonglering och akrobatik som inriktning. I över 12 år har han turnerat över hela världen. Peter har svenskt rekord i att memorera och lösa Rubiks kub med ögonbindel.

Läs mer

Samtal: Kulturscen i Simrishamn

tor 13 okt kl 18:00 –

Den tomma spelplatsen – samtal om en kulturscen och konsthall i Simrishamn

Torsdag den 13 oktober kl. 17 i Valfisken, Simrishamn, startar ett panelsamtal med:

Emilie Larsson (Riksteaterns Distriktsansvariga för Södra Sverige), Gunnar Jansson (Pro Musica), Jenny Kornmacher (kulturella och kreativa näringar. Region Skåne), Martin Martinsson (kulturhusutvecklare f.d. vd i Musik i Syd), Representant från besöksnäringen.
Moderator: Susan Bolgar, kulturstrateg

Särskilt inbjudna att delta i debatten är kulturorganisationerna i kommunen, kulturutövare och besöksnäringen men även förstås den nyfikna allmänheten.
Debatten vill fokusera på kulturnäringen och besöksnäringen.

Läs mer

Närheten

sön 2 okt kl 17:00 –

En närmare dansföreställning med vibrerande livemusik

En föreställning alldeles nära intill, då dansarna och musikern rör sig för, med, emellan och runt om. Med gemensamma krafter byggs ett socialt sammanhang vi inte visste fanns. Vi möts bortom orden med vibrerande livemusik och en engagerande koreografi som utformas genom platsen och dem som är där.
Föreställningen undersöker närhet, vårt behov av den, och vad bristen på den kan göra med oss.

Läs mer