Logo Simrishamns RiksteaterföreningVinjettbild för Simrishamns Riksteaterförening
c/o Hagerman, Stenshuvud, 277 35 Kivik info@simteater.se

Detta är vår gamla sajt -
gå till den nya istället!

Program våren 2006

29 jan Inte mer än fullt, tack!
4 mars Det nya hembiträdet
11 mars Ankarets barn
16 mars ...efter Fredrik
2 april Vem har lurat barnen?
Med Kalle & Laleh
22 april Ninni i sandlådan
27 april Regeln och undantaget

Föreställningsfakta

Regeln och undantaget

27 april 19.00
Galleri Valfisken
Föreställningstid:
c:a 1 timme 15 minuter

Av: Bertolt Brecht
Regi: Richard Turpin
Scenografi: Sven Dahlberg
Kostym: Ulrika van Gelder
Musik: Dror Feiler
Mask: Anna Olofsson
Medverkande: Carl Axel Karlsson, Benjamin Moliner, Maria Selbing, Anders Tolergård och Gabriella Widstrand
Produktion: Unga Riks, Riksteatern

Pjäsmaterial

Pressbilder och material >>

Regeln och undantaget

Brechts klassiker om orättvisa och förtryck.

Är ett mord alltid ett mord? Eller finns det undantag? Bertolt Brechts Regeln och undantaget tar oss med in i rättegångssalen och rekonstruktionen av ett brott. Regeln och undantaget är berättelsen om den skoningslöse och pengahungrige köpmannen Karl Langman, som skyndar genom öknen för att komma först till en oljefyndighet. Han gör vad som helst för att komma före sina konkurrenter och pressar sin bärare till utmattningens gräns.

Regeln och undantaget är en föreställning om förtryck, klasskillnader, moral och rättvisa.


Bertolt Brecht

Åren kring 1930 arbetade Brecht i skolor, tillsammans med elever, och skrev ett antal pjäser som alla starkt uppmanar till kritiskt och nyfiket tänkande för att se bakom det vanliga och invanda. Regeln och undantaget är en av de mer kända av dessa och en av Brechts mest spelade pjäser överhuvudtaget.

Bertolt Brecht föddes 1898 i Tyskland. Han har skrivit en mängd kända pjäser som Tolvskillingsoperan, Mor Courage och hennes barn, Den goda människan i Sezuan och Den kaukasiska kritcirkeln .

Brecht flydde under trettiotalet från Tyskland och bodde därefter bland annat en period i Sverige för att sedan hamna i USA. När han 1947 blev anklagad för oamerikansk verksamhet flyttade han tillbaka till Europa och spenderade sina sista år i Berlin, innan han avled 1956

Richard Turpin

För regin står Richard Turpin som tidigare har regisserat Märk mig för Riksteatern, en föreställning som blev utvald till Teaterbiennalen 2005. Han var med och startade Teater Tribunalen, en politisk frigrupp i Stockholm, där han också har regisserat flera föreställningar, bland annat Orestien (2005).

Skådespelarna

På scenen ser vi Carl Axel Karlsson och Maria Selbing från Riksteaterns fasta ensemble samt Benjamin Moliner och två praktikanter från Luleå Teaterhögskola; Anders Tolergård och Gabriella Widstrand.

 

© Munkawebb