Under coronan är vi många som har kommit av oss med att gå iväg på teater, dans och konserter. Nu när teatrarna börjar öppna igen kan det vara svårt att komma igång igen. Ambitionerna kan vara höga och löftet avlagt att i höst ska du börja gå igen. Ändå hamnar du kväll efter kväll i tv-soffan med en chokladkaka. Varför är det så lätt att falla tillbaka i gamla beteenden?
Riksteaterföreningen har talat med psykologerna Sven Argan och Irina Helmersson som ger er 5 tips på hur du bäst lyckas med att få in dina nya rutiner.

– I början är vi i förnekelse och vi ser inga anledningar alls att få till den nya vanan. Sedan funderar vi på den lite grann. Nästa fas blir att förbereda sig, säger Irina Helmersson och tipsar att gå metodiskt till väga.

Det första steget kallar hon för baslinjemätning.
Kartlägg först hur du gör och var du befinner dig i dag och hur långt det är från där du vill vara. Vilka hinder finns för att börja gå på teater? Vad gör att du inte vill gå på teater?

Därefter kommer det andra steget – tillgänglighetsprincipen.

– Nu måste du eliminera så många hinder som möjligt. Säger du till sig själv att först måste jag skaffa abonnemang, medlemskap, snygga kläder eller nya glasögon, ja då skapar man hinder.

Det tredje steget är belöningen. Irina berättar att den bästa belöningen, generellt sett, är att unna sig nåt gott efteråt, till exempel ett glas vin eller restaurangbesök. För en del räcker det att se sin egna förbättring. Det kan vara att man orkar åka iväg till mer avlägsna teatrar, gå på längre eller mindre lättuggade föreställningar.

SMART sätt att komma igång

Sven Argan föreslår att det stora målet ska delas upp i mindre steg, planeras och förberedas. Det enligt metoden SMART som står för Specifikt, Mätbart, Attraktivt, Realistiskt och Tidsbestämt.

S
Att bli mer bildad eller samla medlemskap är inte så specifikt. Men att se en föreställning i månaden, det är mer specifikt, säger han.

M
Det är inte heller mätbart att säga att man ska må bra i höst.
– Däremot är att komma iväg på teatern utan stress med både plånbok och glasögen i fickan mer mätbart.

A
Att slippa stressen blir även en morot, eller belöning, vilket gör målet attraktivt. Och självklart är det en belöning att ha roligt, beröras av en föreställning och umgås med vänner!

R
Målet ska vara rimligt att uppnå just nu och man behöver en långsiktig plan, där man bestämmer sig för när man ska börja med den nya rutinen.
Börja med att gå på en teater nära dig, kanske en enklare soppteater. Bygg sen på med att se en helaftonsföreställning. Senare när du är varmare i kläderna kan du prova på ett experimentell samtidsdrama eller modern dans.

Ett nytt beteende är sårbart då de gamla beteendena finns kvar. Enligt Sven ska man fråga sig själv vilka ens sårbarheter är och hur man ska tackla dem. För att upprätthålla kulturbesöken kan man exempelvis ha andra alternativ till att gå på teater, som att lyssna på Radioteatern.

T
– Det är viktigt att inte hamna i what-the-hell fällan och tänka ”äh, nu har jag satt mig i tv-soffan istället så då kan jag lika gärna fortsätta varje dag”, säger Irina.
I stället bör man acceptera bakslaget då det är en naturlig del i en beteendeförändring, menar hon.

Lägg exempelvis fram kläderna och biljetterna för att påminna dig själv att du ska gå på teater, säger Sven Argan.

Även han tipsar om att hitta andra alternativ de dagar man inte orkar. Man kan åtminstone åka till teatern och tillbaka. Då kommer man en bit på vägen och visar på god vilja.

Det är också lättare att komma i gång med en rutin om man har haft den tidigare. Det kan vara en tröst för oss alla som tog en paus från teaterbesöken under coronapandemin.


5 tips: Så kommer du i gång med att gå på teater igen – steg för steg

  1. Planera, förbered och kartlägg. Sätt realistiska mål som även är specifika, mätbara, attraktiva och tidsbestämda. Glöm inte att belöna dig själv!
  2. Se naturligt på bakslag och reflektera över hur du hamnade där. Vad fick dig att sätta dig i tv-soffan och skippa teaterbesöket?
  3. Inkludera andra, berätta för dem om dina nya rutiner och bjud gärna med dem. Registrera det du åstadkommer, i en kalender förslagsvis. Eller på sociala medier.
  4. Misströsta inte om rutiner du haft tidigare har suddats ut under coronapandemin. Du klarade det då och kommer klara det igen.
  5. Det kommer en dag då beteendet blivit en rutin. Det behöver bara utföras flera gånger och ofta.

Källa: Inspirerad av Dagens Nyheter, 22 sep 2020.